Effect van groene thee op het speeksel interleukine-1 bèta bij patiënten met chronische parodontitis – juni 2022

Onderstaande samenvatting is een vertaling door Google. Een link naar het origineel en, waar mogelijk, het volledige onderzoek vindt u onder de Nederlandse tekst.
Abstract Doel:

Interleukine-1 bèta (IL-1β) is een van de belangrijkste biomarkers die betrokken zijn bij de pathogenese van chronische parodontitis. Het doel van deze studie was om de veranderingen in speeksel-IL-1β-concentratie te evalueren bij patiënten met chronische parodontitis na dagelijkse consumptie van groene thee.

Methoden en materialen:

Dertig patiënten met een gemiddelde leeftijd van 45,8 jaar die leden aan chronische parodontitis werden willekeurig verdeeld in 2 groepen (d.w.z. experimentele en controlegroepen). Naast fase 1 parodontale behandeling (scaling and root planning (SRP)), dronk de experimentele groep gedurende een periode van 6 weken groene thee. Om de concentratie van speeksel IL-1β te meten, werden speekselmonsters genomen van beide groepen op 2 tijdstippen, d.w.z. voorafgaand aan SRP (tijdstip 1 (T0)) en na 6 weken (tijdstip 2 (T1)). De niet-parametrische Wilcoxon-test werd gebruikt om de veranderingen in de concentratie van speeksel IL-1β in elke groep die relevant zijn voor de 2 tijdstippen (T0 en T1) te onderzoeken en te vergelijken. Gegevens werden onderworpen aan statistische analyse.

Resultaten:

Aan het einde van de onderzoeksperiode werd een significante vermindering (P=0,0001) in de speekselconcentratie van IL-1β waargenomen in de experimentele groep (A). Wat betreft de controlegroep (B) was er echter geen significante verandering (P=0.307) in de concentratie van speeksel IL-1β na 6 weken na fase 1 parodontale behandeling.

Conclusie:

Suppletie met groene thee, naast SRP, kan de speekselspiegels van IL-1β verlagen bij patiënten met chronische parodontitis gedurende een periode van 6 weken.

Origineel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35706460/

Deel dit: Facebooktwitter
Volg Dokter Thee: Facebooktwitter
Geplaatst in Parodontitis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*