Groene thee extract verhoogt parieto-frontale connectiviteit tijdens werkgeheugen verwerking (Maart 2014)

Onderstaande samenvatting is een vertaling door Google. Een link naar het origineel en, waar mogelijk, het volledige onderzoek vindt u onder de Nederlandse tekst.

BEWEEGREDENEN:
Er is voorgesteld dat groene thee extract een gunstige invloed op het cognitief functioneren kan hebben, dit suggereert veelbelovende klinische implicaties. Echter, de neurale mechanismen die ten grondslag liggen aan dit vermeende cognitieve versterkend effect van groene thee-extract is nog steeds onbekend.

DOELEN:
Deze studie onderzoekt of de inname van groene thee extract de effectieve hersenconnectiviteit beinvloed in het werkgeheugen en of connectiviteit parameters gerelateerd zijn aan taakuitvoering.

MATERIAAL EN METHODEN:
Met behulp van een dubbel-blind, gecompenseerde, within-subject design, 12 gezonde vrijwilligers kregen een op melkwei gebaseerde frisdrank met 27,5 gram groene thee-extract of een op melkwei gebaseerde frisdrank zonder groene thee als controlestof tijdens het ondergaan van een FMRI-scan. Werkgeheugen effect op de effectieve connectiviteit tussen frontale en pariëtale gebieden van de hersenen werd geëvalueerd met behulp van dynamische causale modellering.

RESULTATEN:
Groene thee extract verhoogde de werkgeheugen geïnduceerde modulatie van de verbinding via de rechter superieure pariëtale lobulus naar het midden frontale gyrus. Met name de omvang van groene thee geïnduceerde toename in parieto frontale connectiviteit correlleerde positief met verbeterde taakuitvoering.

CONCLUSIES:
Onze bevindingen tonen eerste bewijs voor het vermeende positieve effect van groene thee op het cognitief functioneren, in het bijzonder op werkgeheugen  bij het neurale systeemniveau door veranderingen te suggereren op korte termijn in plasticiteit van parieto-frontale hersenverbindingen. Het effectief medelleren van connectiviteit tussen frontale en pariëtale hersengebieden bij geheugenverwerking kan helpen om de doeltreffendheid van groene thee vast te stellen voor de behandeling van cognitieve stoornissen bij psychiatrische aandoeningen zoals dementie.

Origineel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24643507

Deel dit: Facebooktwitter
Volg Dokter Thee: Facebooktwitter
Geplaatst in Alzheimer, Dementie, Geheugenstoornis Getagd met , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*