Groene thee consumptie en risico op maagkanker: een evaluatie op basis van een systematische review van epidemiologische bewijs onder de Japanse bevolking (Feb. 2012)

Onderstaande samenvatting is een vertaling door Google. Een link naar het origineel en, waar mogelijk, het volledige onderzoek vindt u onder de Nederlandse tekst.

DOELSTELLING:
Talrijke in vitro en dierstudies hebben aangetoond dat groene thee een beschermend effect heeft tegen kanker. Echter, de resultaten van epidemiologische studies zijn tegenstrijdig. We evalueerden het verband tussen de consumptie van groene thee en het risico op maagkanker onder de Japanse bevolking op basis van een systematische overzicht van epidemiologisch bewijs.

METHODE:
Oorspronkelijke gegevens werden verkregen uit MEDLINE zoekopdrachten met behulp van PubMed of uit zoekopdrachten van de Ichushi databank, aangevuld met handmatige zoekopdrachten. Evaluatie van associaties is gebaseerd op de sterkte van bewijs en de omvang van verband samen met biologische geloofwaardigheid.

RESULTATEN:
Acht cohort studies en drie case-control studies werden geïdentificeerd. Over het algemeen vonden we geen preventief effect op maagkanker voor groene thee-inname in cohort studies. Echter, een kleine, consistente risicoreductie beperkt tot vrouwen werd waargenomen, hetgeen werd bevestigd door het samenoegen van gegevens van zes cohort studies (hazard ratio = 0,79, 95% betrouwbaarheidsinterval 0,65-0,96 met ≥5 cups / dag van groene thee inname). Case-control studies consequent toonde een zwak negatief verband tussen groene thee inname en risico op maagkanker.

CONCLUSIES:
We concluderen dat groene thee mogelijk het risico op maagkanker bij vrouwen vermindert. Echter, epidemiologische bewijs is nog onvoldoende om enig verband bij mannen aan te tonen.

Origineel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22371426

Deel dit: Facebooktwitter
Volg Dokter Thee: Facebooktwitter
Geplaatst in Maagkanker Getagd met ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*