Thee consumptie en het risico op depressie (Feb. 2015)

Onderstaande samenvatting is een vertaling door Google. Een link naar het origineel en, waar mogelijk, het volledige onderzoek vindt u onder de Nederlandse tekst.

DOELSTELLING:
Of thee consumptie het risico op depressie vermindert blijft controversieel. We voerden een meta-analyse uit van de bevindingen van observationele studies naar het verband tussen de consumptie van thee en het risico op depressie.

METHODE:
Embase, PubMed, en het Chinese Nationale Kennisinfrastructuur databases werden doorzocht vanaf hun oprichting tot en met augustus 2014 op observationele studies die het verband tussen de consumptie van thee en het risico op depressie hebben vermeld. We gebruikten een vaste effecten model waar heterogeniteit te verwaarlozen was en een random-effect model waar heterogeniteit belangrijk was om de samengevatte relatieve risicoschattingen (RR) en 95% betrouwbaarheidsintervallen (CI’s) te berekenen.

RESULTATEN:
Elf studies met 13 rapporten kwamen in aanmerking voor opname in de meta-analyse (22.817 deelnemers met 4.743 gevallen van depressie). In vergelijking met personen met een lager thee consumptie, hadden die met een hogere consumptie van thee een samengevat relatief risico (RR) op het risico van depressie van 0,69 (95% CI: 0,63-0,75). Acht rapporten werden opgenomen in de dosis-respons analyse van thee consumptie en depressie risico (10.600 deelnemers met 2.107 gevallen). Er een lineair verband tussen thee consumptie en het risico van depressie. Een toename van thee consumptie  met 3 kopjes per dag wordt geassocieerd met een verminderde kans van  37% (RR = 0,63, 95% CI: 0,55-0,71) op depressie.

CONCLUSIE:
Thee consumptie wordt geassocieerd met een verminderd risico op depressie.

Origineel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25657295

Deel dit: Facebooktwitter
Volg Dokter Thee: Facebooktwitter
Geplaatst in Depressie Getagd met ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*