Invloed van consumptie van groene thee en cerebrospinale vloeistof Biomarkers op de ziekte van Alzheimer Pathologie bij cognitief intacte oudere volwassenen: de CABLE-studie (Aug. 2020)

Onderstaande samenvatting is een vertaling door Google. Een link naar het origineel en, waar mogelijk, het volledige onderzoek vindt u onder de Nederlandse tekst.

Abstract

Achtergrond: 

Groene thee wordt algemeen erkend bij het verbeteren van cognitieve stoornissen en de ziekte van Alzheimer (AD), vooral de progressie van cognitieve stoornissen. Maar het onderliggende mechanisme is nog onduidelijk.

Doelstelling: 

Deze studie was bedoeld om de rol van groene thee consumptie in de associatie met cerebrospinale vloeistof (CSF) biomarkers van ADs pathologie te bepalen en om na te gaan of specifieke populatie-achtergronden de verschillen toonden met deze relaties.

Methoden: 

Multivariate lineaire modellen analyseerden de beschikbare gegevens over CSF-biomarkers en frequentie van consumptie van groene thee van 722 cognitief intacte deelnemers uit de Chinese Alzheimer’s Biomarker and LifestylE (CABLE) -database, en we ontdekten bovendien de interactie-effecten van theeconsumptie met APOEɛ4-status en geslacht met behulp van een tweezijdige analyse van covariantie.

Resultaten: 

Frequente consumptie van groene thee was geassocieerd met een verlaagd niveau van CSF totaal-tau-eiwit (t-tau) (p = 0,041) maar niet met de niveaus van CSF amyloïde-β 42 (Aβ42) en CSF gefosforyleerd tau. De meer uitgesproken associaties van groene thee consumptie met CSF t-tau (p = 0,007) en CSF t-tau / Aβ42 (p = 0,039) werden waargenomen bij personen van 65 jaar of jonger. Bovendien hadden mannen met frequente consumptie van groene thee een significant laag gehalte aan CSF t-tau / Aβ42 en een bescheiden trend naar verminderde CSF t-tau. Er waren geen interactie-effecten van groene theeconsumptie met APOEɛ4 en geslacht.

Conclusie: 

Gezamenlijk consolideerden onze bevindingen de gunstige effecten van groene thee op de beperking van AD-risico. De bestanddelen van groene thee kunnen een abnormaal tau-metabolisme verbeteren en zijn veelbelovende doelen bij interventies en medicamenteuze therapieën.

Origineel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32804140/

Deel dit: Facebooktwitter
Volg Dokter Thee: Facebooktwitter
Geplaatst in Alzheimer Getagd met , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*