Metabolische gevolgen van LDH remming door Epigallocatechinegallaat en oxamaat in MIA PaCa-2 alvleesklierkankercellen (Feb. 2015)

Onderstaande samenvatting is een vertaling door Google. Een link naar het origineel en, waar mogelijk, het volledige onderzoek vindt u onder de Nederlandse tekst.

Lactaat dehydrogenase A (LDHA) is het enzym dat pyruvaat tot lactaat omzet en  de gereduceerde vorm van nicotinamide adenine dinucleotide (NADH) oxideert tot NAD +. Verschillende menselijke kankers waaronder die van de pancreas geven een verhoogde expressie van LDHA weer. Vanwege de essentiële rol bij kanker metabolisme wordt LDHA beschouwd als een potentieel doelwit voor kankertherapie. Onlangs hebben wij aangetoond d.m.v. wereldwijde proteomics profilering dat een groene thee extract LDHA in HPAF-II alvleesklierkankercellen significant neerwaarts gereguleerd. Het doel van de huidige studie is te onderzoeken hoe EGCG, een belangrijke biologisch actieve bestanddeel van groene thee, zich richt op de stofwisseling van de menselijke pancreas adenocarcinoom MIA PaCa-2-cellen. We vergeleken het effect van EGCG met die van oxamaat, een remmer van LDHA op meerdere metabole routes zoals gemeten door extracellulaire lactaatproductie, glucose consumptie alsook intracellulaire aspartaat en glutamaat productie, vetzuursynthese, acetyl-CoA, RNA ribose en deoxyribose. Specifieke metabole routes werden onderzocht met behulp van [1, 2-13C2] -d-glucose als enige voorloper metabole tracer. Isotoopverbindingen in metabolieten werden geanalyseerd met behulp van gaschromatografie / massaspectrometrie (GC / MS) en stabiele isotoop gebaseerde dynamische metabool profiel (SiDMAP). We vonden dat de EGCG behandeling van MIA PaCa-2-cellen de lactaatproductie, anaërobe glycolyse, glucose consumptie en glycolytische snelheid aanzienlijk verminderd  vergelijkbaar met de remming van LDHA door oxamaat behandeling. Significante veranderingen werden waargenomen in de intracellulaire glucose koolstof herverdeling tussen major-glucose van macromolecule biosynthese pathways in reactie op EGCG en oxamaat behandeling. De remming van LDHA door EGCG of oxamaat heeft effecten op verschillende trajecten van het cellulaire metabole netwerk en wijzigt aanzienlijk het kanker metabole fenotype. Deze resultaten suggereren dat fytochemische EGCG en LDHA remmer oxamaat hun anti-kanker activiteiten verlenen door de flux in onbalans te brengen in het cellulaire metabole netwerk.

Origineel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26246802

Deel dit: Facebooktwitter
Volg Dokter Thee: Facebooktwitter
Geplaatst in Alvleesklierkanker Getagd met , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*