Welke thee?

Alle ‘echte’ thee (afkomstig van de Camellia sinensis, geen ‘kruidenthee’) bevat catechines (antioxidanten), vooral EGCG (epigallocatechinegallaat) maar ook anderen varianten.

De hoeveelheid EGCG is afhankelijk van enorm veel uiteenlopende zaken als b.v. verwerking, deel van de plant, groeiproces, oogst en cultivar.

Japanse groene thee en Chinese witte thee bevatten, in het algemeen, de grootste hoeveelheid EGCG zolang de theestruiken in de periode voor de oogst niet is afgedekt geweest. Wanneer de thee in de schaduw groeit wordt de smaak zoeter, dit gaat echter ten koste van het gehalte EGCG. Hoewel losse thee niet per definitie van betere kwaliteit is dan thee in builtjes blijkt dit in de praktijk meestal wel het geval te zijn. Kies dus voor een hoge kwaliteit (liefst biologische) losse thee.

Bij de in het westen gebruikelijke manier van theezetten wordt alleen het aftreksel gedronken waarbij nog veel actieve stoffen in het blad achterblijven. Een manier om alle beschikbare stoffen te gebruiken is het drinken van gemalen thee (matcha). Matcha is echter relatief kostbaar i.v.m. het productieproces. Een alternatief is om de theebladeren op te eten (eventueel door een salade) na er thee van getrokken te hebben.

Er zijn verschillende variëteiten theestruiken met elk hun specifieke eigenschappen. De thee van de Benifuuki struik bevat in de basis het hoogste percentage gemethyleerde EGCG. Daarnaast wordt het verbouwd in de Japanse prefectuur Miyazaki met de meeste blootstelling aan zonneschijn hetgeen het vormen van antioxidanten als catechinen ook nog eens bevorderd. Naast de opmerkelijke concentratie EGCG (9,2%) bevat deze thee ook hoge concentraties van andere catechines/antioxidanten (totaal 19%), dat is reden voor een in vergelijking scherpe smaak. Voor zover bekend bevat deze thee het hoogste percentage antioxidanten: Kafun Catechine thee van familie Morimoto (Bio).

Bij (ernstige) leveraandoeningen of gevoeligheid voor cafeïne kan een (zeer) hoge consumptie van thee negatieve effecten hebben.

Hoewel de inname van catechines op de nuchtere maag het effect heeft van een hogere opname door het lichaam is dit af te raden m.b.t. de mogelijke schade die dit kan veroorzaken aan de lever bij hoge consumptie.

Neen bij twijfel altijd contact op met een (orthomoleculaire) arts.

Deel dit: Facebooktwitter
Volg Dokter Thee: Facebooktwitter